Povratak

Mladi mačak skače na lice vlasnice tijekom igre | Igra i ponašanje mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. med. vet.,
Pet centar,Ulica kralja P. Svačića 61, Osijek

P: Imam mačka, star je 8 mjeseci, kastriran prije mjesec dana. Inače je dobra maca, ne pravi veliki "cirkus" po kući, ne uništava stvari, ali ima jednu jako ružnu naviku. Često puta iz igre ili kad se mazi samo odjednom mi skoči na lice... Nekoliko puta sam prošla s manjim ogrebotinama, ali zadnji put mi zamalo iskopao oko... Pokušavala sam da ga špricam vodom, pušem u lice, zatvorim ga samoga u sobu nakon toga, ali ništa ne djeluje. Nikad ga nisam fizički kaznila, previše ga volim za tako nešto, ali naprosto ne znam koliko je uopšte ok imati životinju koje se bojim. Njegov veterinar kaže da će se kroz mjesec dana potpuno smiriti zbog kastracije, ali ja sve više sumnjam u to. Bila bih Vam zahvalna ako imate neki savjet kako da ukrotim moju nestašnu životinjicu. Zahvaljujem Vam na odgovoru.
S poštovanjem, Dragana

O: Opisano ponašanje  Vašeg mačka je zapravo normalno ponašanje mlade mačke u pubertetu, koja nema izravne veze s kastracijom.

Mlade mačke su zaigrane, privlači ih svaki pokret pa ih se često može vidjeti  kako skaču za muhom ili  drugim kukcem, a ako ima mogućnosti, za manjim glodavcem, gušterom i manjim pticama. U Vašem slučaju ga na lice najvjerojatnije privlače trepavice pa bi bilo bolje da mu ne izlažete lice kada se igrate s njime. To je njihov primarni instinkt lovca, koji je kod muških mačaka još jače izražen. Osim toga, mužjaci su često vrlo grubi u igri pa grizu i grebu, a to je kad se igraju  dvije mačke normalno jer  oni na taj način  treniraju za buduće lovce, ali i za borbu oko teritorija.

Savjetujem Vam da  nabavite igračke na štapu, tvz. mahalice, jer na taj način ne morate doći u blizinu njegovih pandži. Iz istog razloga i kad ga mazite, nemojte mu dozvoliti da Vam dođe blizu lica. Pošto nema društvo druge mačke, on se s Vama igra kako bi se igrao s drugom mačkom, a to bude vrlo bolno. Ako Vas tješi , takvo ponašanje će prestati kad on odraste, tj. kad prođe pubertet, jer mačke tada  postaju puno mirnije i "ozbiljnije".

Mački je prilično uobičajeno da sjedi i prede u Vašem krilu dok je mazite, a onda  Vas  naglo ugrize. I dok je takvo ponašanje nama prilično zbunjujuće, to je jednostavno njihov način kojim nam govore da smo je imali dovoljno i da je dosta. Vjerojatno smatrate da Vas je mačka ugrizla bez ikakvog upozorenja, ali ako promatrate mačku tijekom milovanja, prepoznat ćete znakove upozorenja. Pratite govor tijela Vaše mačke. Kada joj je dosta maženja, počet će vrludati repom, okrenuti glavu prema Vašoj ruci te možda i spustiti uši. To je njihov najljepši način da kažu "dosta je". Kada se mačka počne tako ponašati, samo je prestanite milovati. Ako takvo ponašanje zanemarite, postoji opasnost od ugriza. Ne grizu sve mačke u takvim okolnostima jer neke se jednostavno odmaknu od Vas i odu na drugo mirno mjesto. Ako propustite upozorenja i mačka Vas ugrize, trebate odmah glasno viknuti "Joj" (ili slično) i držati svoju ruku mirnom. Tako će shvatiti da ugriz nije prihvatljiv, a mirna ruka će onemogućiti da svojim zubima uđe dublje u kožu.

Svi vlasnici mačaka koje žive u stanu i imaju višak energije  susreću se sa bilo kojim oblikom neprihvatljivog ponašanja  pa se s vremenom nauče riješavati  takve situacije. Nije rješenje da se Vi bojite mačke, nego da se mačku nauči da to nije prihvatljivo ponašanje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr